Biz Kimiz

Havalimanı deneyimini dönüştüren marka

PORTFÖY KAPSAMINDA KARBON NÖTR HAVALİMANI SAYISI

3

2023 YILI TOPLAM ÇALIŞAN SAYISI

39.088

AYAK İZİ

33 ülke

İŞLETİLEN HAVALİMANI

15

KONSOLİDE GELİR

1310 milyon €

2023 TOPLAM YOLCU SAYISI

95,5 milyon
1997 yılında kurulan TAV Havalimanları, son otuz yılda küresel havacılık sektöründe yaşanan olağanüstü büyümenin de etkisiyle bir başarı hikayesine dönüştü.
Teknolojik gelişmeler ve küreselleşme ile beraber gelen ekonomik ilerleme sayesinde hava yolu ile ulaşım, dünya genelinde toplumun farklı kesimleri için her geçen gün daha da erişilebilir hale geldi. Sektörün devlet kontrolünden çıkarılması ile pazara, uzun yıllardır faaliyet gösteren büyük havayolu şirketlerinin yanı sıra düşük maliyetli ve bölgesel hizmet veren yeni oyuncular katıldı, böylelikle farklı seçenekler ve teklifler sunulmaya başlandı. Topla ve dağıt modeli ise global bağlanabilirliği artırdı. Sınırların kalktığı ve değişen nitelikteki tehditlerle karşı karşıya kalan küresel dünyada güvenlik, kritik bir önem kazandı. 1990’lardaki yaklaşık 2 milyar olan küresel yolcu trafiği 2019 yılına gelindiğinde 9 milyarı aştı.
Modern havalimanlarının, uzun vadeli stratejik yatırımlarla, hızla değişen dünyaya ayak uydurması zorunlu hale geldi. TAV Havalimanları, benzersiz dikey ve yatay entegre iş modeliyle, modern havalimanı deneyiminde standartları belirlemeye devam eden markalardan biridir.
TAV Havalimanları, iştirakleri aracılığıyla, havalimanı değer zincirinin her noktasında hizmet vermektedir. Sekiz ülkede işletmesini üstlendiği 15 havalimanından oluşan geniş portföyü ve 35 bin kişilik yüksek nitelikli yetenek havuzu sayesinde TAV Havalimanları, her bir havalimanı projesinin ihtiyaçlarına özel çözümler üreterek hayata geçirebilmektedir.
Ortalama portföy vadesi Antalya ve Ankara havalimanlarını 2050 yılına kadar işletme hakkını kazanan şirketin ortalama portföy vadesi 30 yılı aştı.
2022
Orta Asya'ya Stratejik Hamle Orta Asya'ya stratejik bir hamleyle giren TAV Havalimanları, Kazakistan'daki Almatı Havalimanı’nın %85 hissesini satın aldı.
2021
Antalya Havalimanı’nda Fraport ile iş ortaklığı Antalya Havalimanı’nda SPA. TAV Havalimanları, Akdeniz'in en büyük turizm merkezindeki Antalya Havalimanı’nı yönetmek için Fraport ile iş ortaklığı kurdu. Türkiye, Letonya, Suudi ve Hırvatistan'daki ek operasyonlarla birlikte TAV Havalimanları portföyü 15 havalimanına ulaştı.
2018
Groupe ADP, TAV Havalimanları hisselerini satın alarak hissedar oldu Dünyanın en büyük havalimanı yönetim platformunu kurma yolunda ilk adım atıldı. 2017 yılında Groupe ADP, payını %46’ya yükseltti.
2012
10 yılda havalimanı sayısı 10'a çıkarılarak portföy genişletildi. Şirket, İstanbul'da elde ettiği deneyimle Gürcistan, Tunus ve Kuzey Makedonya'ya açıldı ve Türkiye'de portföyüne üç havalimanı daha ekledi.
2010
TAV Havalimanları halka açıldı TAV Havalimanları, 1,7 milyar ABD doları piyasa değeri ile halka açıldı
2007
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda operasyonlar başladı. Sadece 10 milyon yolcu ile başlayan şirket, olağanüstü bir büyüme hikayesinin altına imzasını atarak 2018’de dünyanın en büyük 10 havalimanı arasına girmeyi başardı.
2000